Transitiemanagement

In februari ging het project A2 Maastricht op zoek naar een Transitiemanager. Door middel van het indienen van een visie, over hoe om te gaan met de tijdelijke ruimte die vrijkomt in de periode van de transformatie, heb ik getracht in aanmerking te komen voor de invulling van deze positie. En met succes!

Van de zevenentwintig inschrijvingen mochten zes inschrijvingen afgelopen week een pitch houden in de voormalige Theresiaschool. Mijn pitch had als titel: ‘De Groene Vooroploper’ met als boodschap: anticiperen! Door middel van een aantal potentiële initiatieven kon de jury alvast een beeld krijgen van hoe het anticiperen in de praktijk zou kunnen worden gebracht. Voor deze initiatieven werd samengewerkt met o.a. Stichting IKL-Limburg en Abraxas Culturele evenementen.

Mijn inzending is helaas niet als winnaar uit de bus gekomen, maar het feit dat je bij de laatste zes inzendingen hoort is al een succes te noemen! Hier een stukje uit de visie:

Tijdelijkheid versus Transitie

Wat is tijdelijkheid? De verwachting werd uitgesproken om een ‘tijdelijke’ Groene Loper uit te rollen, allerlei initiatieven te organiseren; alles vanuit een tijdelijk ‘perspectief’.

Mijn stelling is dat wanneer energie, tijd en geld wordt gestoken in iets wat voorbijgaand en vergankelijk is, dit niet duurzaam is; op sociaal-maatschappelijk, fysiek en ook op economisch vlak.

Wat is een transitie? Een transitie is een structurele verandering die het resultaat is van op elkaar inwerkende en elkaar versterkende ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld economie, cultuur, technologie, instituties en natuur en milieu.

In welk opzicht is de ondertunneling van de A2 dan een transitie te noemen? Het fysieke project is geen transitie, dit is eerder een metamorfose van de stad Maastricht. Het groeiende besef dat een autosnelweg die een stad doorkruist en negatieve effecten heeft op de leefomgeving (sociaal-maatschappelijk, fysiek en economisch) is een kenmerk van het feit dat onze maatschappij in transitie is.

Het project de Groene Loper is daarmee een voortvloeisel van de groeiende tendens dat onze maatschappij anders wil zijn. Denk hierbij aan het besef dat natuurlijke brandstoffen opraken en dat het gebruik van alternatieve energie noodzakelijk wordt.

Door juist met de ’tijdelijke’ initiatieven te anticiperen op de opgave in de gebiedsontwikkeling in de toekomst creëer je een duurzame waardepropositie ten aanzien van de ’tijdelijke’ initiatieven die nu al plaats kunnen vinden.

Visie – de groene vooroploper