Uitgestelde koffie
Het bestellen van een caffè sospeso is een traditie in de koffiebars van Napels. “Iedereen heeft recht op koffie” is een overtuiging die ze al lang in Napels hebben. Tussen 1900 en 1960 is ‘ll caffè sospeso daar in het leven geroepen. Wanneer de klant, als uiting van zijn voorspoed of vrijgevigheid een caffè sospeso bestelt, dan betaalt hij twee koffie maar ontvangt er slechts één. De tweede koffie is bestemd voor een klant die het niet kan betalen. Die persoon kan vragen of er nog een koffie “in de wacht staat” en deze op de gezondheid van de eerste klant drinken. Het is dus een eenvoudig systeem waarbij je op voorhand niet weet voor wie je bestelt en je niet weet, wie voor je betaald heeft. Bij het bestellen van de uitgestelde koffie gaat het om het vertrouwen dat je er in hebt dat de koffie goed terecht komt.
Hoe zou het zijn als er in ieder dorp of iedere stad cafés zouden zijn die het principe van “Caffé Sospeso” zouden inzetten? Een kleine moeite om te laten zien dat hoe goed we het zelf ook hebben, we ons wel bewust zijn van de problematiek van armoede en om elkaar geven. Je geeft om te geven en niet omdat je er iets voor terug verwacht. Een klein gebaar maakt een groot verschil!
Gratis koffie van een vreemde
In Napels, Buenos Aires en New York bespreken mensen de Napolitaanse traditie van ‘uitgestelde koffie’ en hoe deze hun leven heeft veranderd. De verhalen van compleet verschillende mensen worden met dit simpele gebaar verweven: gratis koffie van een vreemde.
Deze documentaire is te zien op Netflix.
Als aanvulling op deze inspiratie verwijs ik trouwens ook graag naar een eerdere post over de film ” Pay it forward“!